TİSKİ 2022 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi
 
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) 2022 yılı 2. Olağan Genel Kurulu ilk oturumu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında düzenlendi. Başkan Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Genel Kurul toplantısının açılışını gerçekleştirdi.
 
3 YILDA REKOR DÜZEYDE YATIRIM
TİSKİ’nin faaliyetleri hakkında Meclis’e sunum yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “2019-2022 yılları arasında 18 ilçemizde 434 milyon değerindeki 90 tane projemiz tamamlandı. Bu zamana kadar 2181 km içme suyu, 193 km kanalizasyon, 30 km yağmursuyu hattı imal edildi. 56 adet depo yapıldı, 2753 depo temizliği, 67.347 m2 beton, 74.224 m2 asfalt ve 28.071 m2 parke imalatı yapıldı. Araklı İçme Suyu Paket Arıtma Suyu İnşaatı geçtiğimiz aylarda hizmete açıldı. Bu kapsamda 78 km isale hattı, 32 km şebeke hattı, 1 adet paket arıtma tesisi, 2 adet su alma yapısı, 6 adet içme suyu deposu, 11 adet depo onarımı, 200 KW kapasiteli mikro HES yapılmıştır. Tesis devreye alındı. HES sayesinde Genel Müdürlüğümüze yıllık 7 Milyon TL ek gelir sağlanacaktır” dedi.
 
ESİROĞLU HES’TEN DEV GELİR
Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisinde daha büyük bir HES’i devreye aldıklarının altını çizen Başkan Zorluoğlu, “2270 KW kapasiteli 16 milyon TL civarındaki bir kaynakla hayata geçirdiğimiz HES ile birlikte Genel Müdürlüğümüze aylık ortalama 5.800.000 TL ek gelir sağlanmaktadır. Yılda 9.000 ton CO2 salınımı engellenmektedir. Proje kapsamında sisteme entegre edilen ısı pompası ile TİSKİ ye yıllık 1.000.000 TL tasarruf sağlanmaktadır. Yıllık katkısı 70 milyon TL civarındadır. Ortahisar ilçemizin uzun yıllar sorun teşkil eden Karlık Kireçhane bölgesi içme suyu meselesini ilave yatırımla giderdik. 1 adet terfi merkezi, 4.900 metre terfi hattı, 2000 m³ kapasiteli depo yapımı gerçekleştirildi. Bu yatırımla hem 500.000 TL’lik elektrik tasarrufu sağlandı hem de bu bölgenin su sıkıntısı giderildi” diye konuştu.  
 
İLÇELERE YATIRIM YAĞMURU 
Zorluoğlu, “Çaykara İlçemizde Turizm anlamında yoğun döngü olan Sultan Murat Limansoyu Merkezinde içme suyu ve kanalizasyon işini tamamladık. 22600 metre içme suyu isale hattı, 1 adet 200 m3 depo, 840 metre kanalizasyon hattı, 1 adet 1500 kişilik foseptik yapımı gerçekleştirildi. Düzköy İlçemiz Çayırbağı İçme Suyu İkmal İnşaatı tamamlandı. Geçici kabul aşamasında. 18,5 Milyon TL’lik Trabzon İli Muhtelif Kanalizasyon inşaatı işi tamamlandı. İş kapsamında 14 kilometre kanalizasyon hattı imalatı gerçekleştirildi. Sürmene İlçemiz Çarşı Mahallesinde Terfi Hattı gerçekleştirdik. 1722 metrelik içme suyu terfi hattı yaptığımız işimiz geçici kabul aşamasında” ifadelerini kullandı.
 
3 MİLYAR TL’LİK 21 PROJE DEVAM EDİYOR
18 ilçede 3 milyar TL’lik 21 projenin yapımına devam ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, şöyle devam etti: “Devam eden yatırımlarımızın büyük bir bölümü 2023 yılında tamamlanmış olacak. Bu çerçevede Ortahisar Büyük alt yapı projesinde büyük mesafe kat ettik. Bu kapsamda 539 km içme suyu, 71 km kanalizasyon, 24 km yağmursuyu hattı, 1 adet arıtma tesisi, 8 bin 827 bina bağlantısı, 61 bin kişiye yeni hattan su veriyoruz. DSİ tarafından yapımı tamamlandığında TİSKİ Genel Müdürlüğüne devredilecek Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Ana İsale Hattı hızla ilerliyor. Bütçe değeri 1,5 Milyon TL’dir. Şu an da yüzde 90’ları geçtik gerçekleşme oranında. Mevcut isale hattımıza alternatif oluşturacak 90 km’lik yeni isale hattı oluşturuyoruz. Tamamlandığında olabilecek arızalarda hemen diğer isale hattına geçiş yaptığında büyük arızalarda şehrin su sıkıntısının önüne geçilmiş olacak.”
 
ATASU ARITMA TESİSİ VE İSALE HATTI BİTİYOR
“89,5 km isale hattının imalatı tamamlandı. 80 km fiber optik kablo döşendi. 12 adet depo imalatında %97,5 seviyesine gelinde. 8 adet terfi merkezi imalatında %97 seviyesine ulaşıldı.
1010 metre uzunluğunda olan içme suyu iletim tünelinin yaklaşık olarak 890 metre uzunluğundaki delgi işlemi tamamlanmıştır. Arıtma Tesisi imalatları devam etmektedir. Bu sayede mevcut arıtma tesisi ile 90 metreye kadar su verebiliyorken bu yatırımla 200 metreye kadar su verebileceğiz. Bir başka büyük yatırımımız Of İçme Suyu ve İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi inşaatı son sürat devam ediyor. 2023’ün baharında hizmete girmiş olacak. 210 Milyon TL’lik bütçesi var. 1 adet 220 lt/sn kapasiteli paket arıtma tesisi, 9 km içme suyu isale hattı, 20 km içme suyu şebeke hattı yapılacak. İş kapsamında toplamda 15,8 km içme suyu hattı imalatı yapılmıştır. 1000 m3’lük 1 adet depo imalatı tamamlanmıştır. Arıtma tesisinin yapım çalışmaları devam etmektedir.”
 
SANTA SUYU YÜZDE 54 BİTİRİLDİ 
“Kamuoyunda Santa suyu olarak bilinen Arsin İçme Suyu ve İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi İnşaatı devam ediyor. 500 Milyon TL’lik yatırım. Şu anda gerçekleşme oranı yüzde 54. Proje kapsamında 45 km içme suyu isale hattı, 1 adet paket arıtma tesisi, 2 adet HES yapılacak. Yine Şalpazarı Beşikdüzü Grup İçme Suyu İnşaatımızın gerçekleşme oranı yüzde 58 seviyesinde. İş kapsamında planlanan 82.524 metre isale ve şebeke hattının 72 kilometresi tamamlandı. Trabzon İli Muhtelif İlçelerinde Yağmur Suyu ve Kanalizasyon inşaatı. Bu farklı farklı ilçelerde yapılıyor. 2024’ün 1. ayında tamamlamayı planlıyoruz.”   
 
SÜRMENE’NİN KOKU PROBLEMİ SON BULUYOR
“Sürmene Balıklı Çamburnu Yeniay Kanalizasyon inşaatı devam ediyor. Uzun yıllar konuşulan bir işti burası. Özellikle yaz aylarında çok ciddi koku, çevre problemlerine neden olan ciddi bir sorundu. Bunun da ihalesini yaptık. Bu yılın sonunda projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Yaklaşık 71 Milyon TL’lik bütçesi var. Trabzon ili muhtelif mahallelerinde içme suyu yapım işi. 34 Milyon TL’lik yatırım bedeli olan projemizi 2024 Mahalli Seçimlerinden hemen önce devreye almış olacağız. Tonya Vakfıkebir İlçeleri İçme Suyu Ana İsale Hattı ve İçme Suyu Arıtma Tesisimizi 2023’ün son baharında tamamlamayı planlıyoruz.”
 
ORTAKÖY İHALESİ YENİDEN YAPILACAK
“Maçka Hızarlı, Gayretli, Durali Mahallesi içme suyu isale ve şebeke hattı da bu yılın sonuna bitireceğimiz işlerden. Akçaabat İlçesi Kayalar Mahallesi (Et Süt Kurumu) kollektör hattı yapım işi. Oranın kanalizasyon meselesi vardı. Meşakkatli bir işti. Buranın da ihalesini yaptık. 2023’ün sonunda tamamlayacağız. Akçaabat Ortaköy Grup İçme Suyu Şebeke İnşaatı. Biraz şansız. İhalelerini yaptık sorun yaşadık. Buna başlamıştık ancak elimizde olmayan nedenlerden tasfiyesi yapıldı. İhalesini aralık ayında yeniden gerçekleştireceğiz.”   
 
MOLOZ DERİN DEŞARJ TESİSİ YENİLENİYOR
“Trabzon ili Ortahisar İlçesi Moloz Derin Deşarj Tesisi rehabilitasyon işi kapsamında Pazarkapı’da hummalı çalışma yapıyoruz. Orada bilim merkezi ve Avrasya Pazarı projeleri de devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Kuyumcu Kent çalışması başlayacak. Aynı zamanda o alanın çok güzel çevre düzenlemesi. Dolmuşlar için durak yerleri ve çok güzel rekreasyon alanı oluşturuyoruz. Camiyle birlikte o alan yeni bir yaşam alanı şehrimiz insanlarının istifadesine sunulacak. Rekreasyon işi için yer teslimi yapıldı, çalışması başlıyor. Ancak orada derin deniz deşarj yapımız var. Kokuya neden oluyordu. Onun talimatını verdik. TİSKİ Genel Müdürlüğü orada çalışma başlattı. Etrafı da artık çevrili estetik beton duvarla. Dışarıya koku vermemesi için burayı yeniliyoruz. Yüzde 95 seviyesinde.”
 
AKÇAABAT SAHİLİ ATAKUM GİBİ OLACAK
İhalesi yapılan işleri de sıralayan Başkan Murat Zorluoğlu, “Akçaabat İlçemizin Söğütlü Yıldızlı Bölgemizde, Akçaabat Belediyesi ile çok güzel çalışma başlattık. Akyazı’dan Akçaabat’a kadar kesintisiz bir rekreasyon alanı oluşturmak istiyoruz. Yürüyüş yolları, yeme içme alanları, bisiklet yolları, plajları ve spor tesisleri ile orayı önümüzdeki birkaç yıl içinde çok farklı bir yeni yaşam alanı olarak insanlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Samsun’da Atakum’da benzer bir yapı var. Orayı örnek alarak benzer çalışma gerçekleştireceğiz. Buranın alt yapısını oluşturmak için Söğütlü-Yıldızlı Atıksu Terfili ve Cazibeli Hatlar çalışmasını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
 
2023’TE 842 MİLYON TL’LİK YATIRIM
TİSKİ Genel Müdürlüğümüz 2023 yılı içerisinde 18 ilçede; 649 milyon TL’lik içme suyu, 193 milyon TL’lik yağmursuyu ve kanalizasyon olmak üzere 842 milyon TL’lik bir yatırıma imza atacak. Yaz aylarında kuraklık nedeniyle bazı derelerin kuruduğu ve su alma yapılarının susuz kaldığını tespit ettik. O nedenle gölet vizyonumuzu devreye soktuk. DSİ ile yapılan çalışmalar neticesinde şehrin batıdan doğuya birçok noktasında gölet inşaatı yapım işine girdik. DSİ tarafından proje ihalesi yapılan göletler Hayrat’tan Vakfıkebir7e kadar. Bu projeler tamamlandığında kısa bir süre sonra artık bu yağış rejiminden kaynaklanan su sıkıntılarını çözmüş olacağız.
 
KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
2019 yılında göreve başladığımızda kayıp kaçak oranı yüzde 62 idi. 3,5 yıllık yaptığımız çalışmalar neticesinde bugün itibariyle bu oran yüzde 42’ye düşürüldü. Yani ciddi bir kayıp kaçak oranında azalma oldu. Hedefimiz bu oranın yerel seçimler öncesi yüzde 30’un altına düşürülmesi. 2023 Mali Yılı Yatırım Programı, 2023 Mali Yılı Performans Programı, 2023 Mali Yılı Tarife Cetveli, 2023-2025 Mali Yıllarına Ait Bütçe Tasarısı, Tarifeler ve Abone Hizmetleri ile diğer gündem maddeleri görüşülüp Plan Bütçe Komisyonuna havale edildi. TİSKİ Genel Kurulu 29 Kasım Salı günü (yarın) yapılacak ikinci oturumla tamamlanacak.



TARİH: 28.11.2022

FOTOĞRAF GALERİSİ

DİĞER HABERLER

  • ANA İSALE HATTINDA ARIZA GERÇEKLEŞTİ
    Trabzon İçme Suyu Ana İsale hattının Çukurçayır bölgesini besleyen kısmında bugün öğle saatlerinde arıza meydana geldi. TİSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Arızanın gerçekleşmesinin hemen akabinde vanalar kapatılarak su akışı engellendi. Ancak ana isale hattının büyüklüğü ve su debisinin y&uu
  • TİSKİ GENEL KURULU TAMAMLANDI
    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirilen son oturumla tamamlandı    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis T
  • TİSKİ GENEL KURULU BAŞLADI
    TİSKİ 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi   Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu ilk oturumu, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi.
  • Beden İşçisi Kura Sonuçları Açıklandı
    Beden işçisi kura sonuçları açıklandı.
  • Personel Alımı Mülakat Sonuçları ve Kura Çekimine Hak Kazananların Listesi Açıklandı
    Personel Alımı Mülakat Sonuçları ve Kura Çekimine Hak Kazananların Listesi Açıklandı.